HTML

Fél év Finnországban

Az Erasmus mobilitási pályázatnak hála 6 hónapot tölthetek Finnországban. És hogy mi minden történik velem ezen időszak alatt? Ez itt majd kiderül. Akit érdekel az olvassa bátran.

Friss topikok

  • Lencse.: Baromi jól nyomod a Tavaszi szélt, Vera! :D Jó móka lehet nagyon egy ilyen félév, persze ez most ... (2010.02.14. 22:52) Lunar New Year
  • Lencse.: Szia, Vera! Faszipántosak a képek, főleg az az album, ahol nincs ember, csak hideg, hó és halál. :... (2010.01.31. 02:13) Képek
  • Attila87: Hali! Örülök, hogy jól vagy. Hát elnézve azt a sütőt, arra egy Lidl-ös Ciff ráfér:) Jók a képek, c... (2010.01.18. 10:09) !!!VAN NETEM!!!
  • itevi: Sok, boldog névnapot! (2010.01.14. 19:47) Megérkezés
  • itevi: csajszi! Olvasd el az emailt amit küldtem! Nagyon fontos! Vigyázz magadra! puszi (2010.01.13. 09:14) legelső

Linkblog

2010.01.19. 13:19 matrony

Első benyomások

Miután sikerült lefutni a tisztelet köröket, felkerültem a facebookra és megtanultam kezelni profeszionális szinten a skype-t újra jelentkezem.

1. Atti kommentjére válaszolva itt nagyon szépen karban tartják az utakat, így szinte mindenki biciklivel jár /már akinek van/. Azt mondják, hogy most szinte nyári időjárás van (-6-10C). Az idő már csak javulni fog, és egyre tovább lesz világos.

A biciklizésről annyit, hogy ami otthon van ehhez képest semmi. A táj eléggé dimbes-dombos -> alig lehet felmászni a tetejére, de lefelé... / nagyon király :D/fék nélkül ne próbáld meg/

Én ebben a hónapban buszozok. A bérlet itt 1 kártya, amit a sofőrnél bármikor feltölthetsz és felszálláskor oda kell rakni 1 szerkezethez ami lecsipogtatja a kártyádat. Nincsenek jegy ellenőrök, mindenki az 1. ajtón száll fel, máshogy nem is tudnál fellszállni a buszra: vagy veszel jegyet a buszsöfőrtől vagy lecsipogtatod a bérleted.

Kultúr sock: 1 lány rohant a buszmegállóba /mert a busz már láthatáron belül volt/ és a busz deirekt megállt a csaj előtt kinyitotta neki az ajtót, a csaj felszállt és a busz csak utána állt be a megállóba! Kíváncsi vagyok történt-e valaha ilyen Magyarországon?

A kaja tényleg ízetlen a magyarhoz képest és alig laksz jól vele. Itt könnyebb kajákat esznek és kevés zsírral/olajjal főznek. Kicsit fura a gyomrodnak és állandóan éhes vagy. Itt tényleg csak úgy vagy meg ha 2-3 óránként eszel.

A parti: ezek a finnek alkoholisták! Hiába olyan méreg drága az alkohol, ezek állandóan isznak. Szerintem a kormány szabta ki ezeket a magas árakat, hogy vissza fogja a fogyasztást.

Az oktatás egyértelműen jobb mint Magyarországon. Sokkal gyakorlatiasabb. Az órákon nem azzal foglalkoznak miket kell megtanulni, hanem hogy hol tudod azokat alkalmazni. Pl. most programozáson átvettük a vektorokat, jó tudom  hogy már tanultuk, de itt most olyan feladatok voltak h han mozog a test a koordináta rendszerben és el kell képzelni, meg le kell rajzolni.+ rögtön a 2. órára 1 prezentációt kellett készíteni melyet angolul kellet előadni. A félév alatt 5en írunk meg 1 3D-s játékot.És erre a programra fogunk jegyet kapni /és nem csak a disegnban vannak módosítások és variációk.../

Voltam több órán is csak úgy érdeklődőként és mindenhol van min. 1 prezentációs feladat és 1 féléves project.

Kipróbáltam a szaunát is. Itt tényleg csupaszon nyomják, de nem volt gáz a fürdőruha sem + tényleg kirohannak a hidegbe majd bele a hóba! /égetően hideg-> de nagyon király érzés/aztán vissza a szaunába.
Az 1ik srác mondta hogy kiakarja próbálni a vizet is odakinnt, mármint most a jeges tavi vizet.
Egy csomó lökött fazon van itt. Mindenki nagyon kedves és bevállalós. Most hétvégén vagy 3 buliban voltam. Itt mindig van valami. Mivel sokan vagyunk, így mindig kitalál valki valamit és ha már szeretné csinálni akkor ne csináljamár egyedül :P

Ma 1 turkálóba megyünk, elvileg ott nagyon olcsón lehet beszerezni minden cuccot. Én mondjuk konyhai eszközökre pályázom /egyetlen lábasom van/. Estére meg lanparty lesz. Ugyanis holnap majd csak 4kor lesz óránk.

Megint jó adagra sikerült :P Most majd igyekszem gyakrabban írni :P

Üdvözlök és puszilok mindenkit!
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://verafinnishben.blog.hu/api/trackback/id/tr191684534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása